Een vrije omgeving stimuleert ontwikkelinG

Ontdekken, spelen & ontwikkelen

Ons verhaal

De plek waar ik ben geboren en samen met mijn broer en zussen ben opgegroeid. De plek waar ik de seizoenen heb kunnen ervaren door veel buiten te zijn.
Er was ruimte om een eigen groentetuintje te hebben, te kunnen rennen in het weiland, een boomhut te kunnen bouwen en waar we ons eigen roeibootje voor in het kanaal hadden liggen.

De plek waar mijn ouders in 2001 begonnen met zorgboerderij ’t Boerehiem. Ons eigen keukentafel werd gebruikt als koffie tafel. Tussen de middag wanneer wij uit school kwamen aten we samen een broodje en wanneer we uit school kwamen dronken we met z’n allen een kopje koffie of thee. Op woensdag middag bakten we koekjes, deden we samen spelletjes maar mochten we ook ons eigen dingen doen. Voor mij was dit
een nieuwe ervaring maar werd dit al snel heel gewoon.

In 2010 werd een deel van de, voormalig, kippenstal omgebouwd tot een kantine voor de zorgboerderij en twee vakantie appartementen(aangepast). Vanaf toen konden wij als kinderen in de kantine aanschuiven wanneer we hier behoefte aan hadden.

Hoe ouder ik werd hoe meer ik de plek ging waarderen. Er hing altijd een gemoedelijke sfeer en wanneer er kinderen over het erf liepen genoten ze. Tijdens mijn opleiding
aan de Friese Poort maakte ik kennis met agrarische kinderdagverblijven dit sprak me gelijk erg aan. Een kleinschalig kinderdagverblijf in combinatie met de zorgboerderij. Een eigen ruimte waar kinderen hun eigen plek hebben maar ook de mensen van de zorgboerderij tegen komen op het erf. Bijzondere maar vooral ook erg leerzame ontmoetingen. Een mooi idee ontstond...

In augustus 2017 heeft Lyts Boerehiem de deuren geopend. De manier hoe ik zelf ben
opgegroeid kan ik nu delen met kinderen uit de omgeving.

Zorgboerderij ’t Boerehiem biedt sinds 2001 dagbestedingaan volwassenen met een beperking. De medewerkers van de zorgboerderij helpen bij het verzorgen van de dieren en de werkzaamheden in de tuin. Voor het koffiedrinken, de lunch en bij slecht weer wordt er gebruik gemaakt van de
eigen kantine. 

Veilige omgeving

 Jaarlijks wordt onze locatie gecontroleerd door de GGD. Een veilige omgeving voor uw kind vinden wij erg belangrijk.

Ontwikkeling & Natuur

Ontwikkeling van uw kind hand in hand met het kennismaken van de natuur en dieren.

Zon of Regen

Laarzen, skipakken, oude jassen, overalls, regenpakken. Alles is aanwezig, uw kinderen kunnen altijd naar buiten.

ONS TEAM

Lonneke

Mijn naam is Lonneke Tolsma, ik ben geboren op 25 oktober 1992. In 2014 ben ik geslaagd voor de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 aan de Friese Poort in Drachten. Daarvoor heb ik de opleiding Sport en Bewegingsbegeleider aan het Cios in Heerenveen afgerond. 
Tijdens mijn opleiding en stage maakte ik kennis met de groene visie in de kinderopvang, iets wat me altijd al aansprak. Het veel buiten zijn, de ruimte,de moestuin, de dieren, ik zag kinderen genieten en ontdekken.  Steeds vaker bedacht ik me dat we thuis net zo’n plek hadden te bieden voor de kinderen. Maar dan in combinatie met de zorgboerderij. 
Een kleinschalige kinderopvang op de boerderij, in combinatie met de zorgboerderij dat is een droom die ik graag werkelijkheid zag worden. Een deel van de caravanstalling(oorspronkelijk kippenstal) hebben we omgebouwd tot een eigen ruimte waar de kinderen hun eigen plekje hebben. De plek waar ik zelf als meisje met plezier ben opgegroeid kan ik nu delen met andere kinderen uit de buurt en dat vind ik prachtig.

Riemke

Mijn naam is Riemke Tolsma en ik ben geboren op 26 januari 1995. Sinds augustus 2017 ben ik officieel in dienst bij de kinderopvang. In 2014 heb ik mijn diploma Pedagogisch Medewerker niveau 4 gehaald. Op dat moment was ik 18 jaar en vond ik mezelf te jong om al aan het werk te gaan. Ik heb destijds ervoor gekozen om de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening te gaan volgen aan de Hanzehogeschool in Groningen. Dit combineerde ik met het werken op de zorgboerderij en de kinderopvang, waar deze opleiding mooi bij aan sloot. In September 2018 heb ik mijn diploma gehaald en werk ik op de zorgboerderij en de kinderopvang. Hier heb ik bewust voor gekozen omdat beide doelgroepen mij erg aanspreken. Een van de mooie dingen aan mijn werk vindt ik de combinatie tussen de zorgboerderij en kinderopvang. Ik merk dat de kinderen en cliënten van de zorgboerderij erg genieten van het contact tussen elkaar. Het samen water geven in de tuin, eten geven aan de dieren of gezellig met elkaar praten kan al iets zijn waar erg van genoten wordt en waar ik dan ook weer erg van kan genieten.
Verder vindt ik het heerlijk om de kinderen mee te geven wat ik vroeger van mijn ouders heb meegekregen, de liefde voor dieren en natuur. Ik neem de kinderen het liefst zoveel mogelijk mee naar buiten zodat we samen op avontuur kunnen gaan en nieuwe dingen kunnen ontdekken.

Marianne

Mijn naam is Marianne Brink, ik ben geboren op 30 mei 1995.  
Ik heb in 2015 mijn diploma pedagogisch medewerker behaald en in 2016 heb ik mijn opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker met succes afgerond.
Toen ik mijn diploma op zak had, mocht ik komen werken op mijn voormalige stageplaats waar Lonneke destijds werkte. Lonneke vertelde dat ze het plan had om een eigen kinderopvang te beginnen in Nij Beets en vroeg mij of ik  bij haar wilde werken als het zo ver was.
Toen er een dik jaar voorbij was en de bouw van de kinderopvang in volle gang was, benaderde Lonneke mij opnieuw. Ik was direct enthousiast, na twee jaarstage en anderhalf jaar gewerkt te hebben op hetzelfde bedrijf was ik toe aaneen nieuwe uitdaging. Die uitdaging kwam nu op mijn pad.
Ik ben van mening dat het voor kinderen belangrijk is dat ze in contact komen met andere kinderen, met dieren en dat ze veel buiten kunnen spelen. Ook vindt ik het belangrijk dat kinderen gezonde voeding krijgen. Dit alles biedt Lyts Boerehiem. Op het erf naast Lyts Boerehiem bevind zich een zorgboerderij, waarde kinderen in contact komen met de mensen die daar dagbesteding hebben.Doordat Lyts Boerehiem zoveel te bieden heeft, heb ik er geen moment over getwijfeld om hier aan het werk te gaan en ben ik op 28 augustus 2017 gestart. In september 2017 ben ik begonnen met de opleiding bedrijfsadministrateur, ik loop één dag in de week stage bij Lyts Boerehiem. Op deze manier kan ik Lonneke ondersteunen met het administratieve gedeelte.

Alie

Mijn naam is Alie Hylkema, ik ben geboren op 3 oktober 1995 en woon met mijn vriend op een boerderij in de Veenhoop. Van jongs af aan vond ik het altijd al leuk om met kinderen bezig te zijn. Ik mocht altijd graag helpen met het verzorgen van mijn jongste zusje. Daarom heb ik besloten om de opleiding Pedagogisch Medewerker te volgen. Deze heb ik in 2014 met succes afgerond. Na het afronden van de opleiding Pedagogisch Medewerker, ben ik begonnen met het volgen van de opleiding Pedagogisch Management Kinderopvang in Zwolle. Dit was toch niet wat ik wilde, omdat ik liever aan het werk ging. Ik heb daarom besloten om te stoppen met de opleiding en ben aan het werk gegaan bij een Agrarisch kinderdagverblijf in Aldeboarn. Na een aantal jaren daar gewerkt te hebben ben ik als gastouder bij gezinnen thuis aan het werk gegaan. Hoewel ik dit erg leuk vind, mis ik toch wel collega’s om mij heen. Zodoende ben ik weer opzoek gegaan naar een baan in de kinderopvang. Die baan heb ik gevonden bij Lyts Boerehiem.

Zelf geniet ik heel erg van kinderen en van het buitenleven dus dit is een ontzettend leuke combinatie. Vooral de rijke fantasie en de eerlijkheid van kinderen spreekt mij erg aan. Ook vind ik het fijn om een bijdrage te leveren aan de dagelijkse verzorging en het vermaken van de kinderen.

Kirsten

Mijn naam is Kirsten Houtzager, ik ben geboren op 27 februari 1984 en woon samen met  mijn partner en onze 2 dochters in het mooie dorp Tijnje.  Kinderen hebben mij altijd gefascineerd,vooral hoe knap en snel kinderen zich ontwikkelen. Het leek mij leuk om kinderen in hun ontwikkeling te begeleiden en daarnaast ook nieuwe dingen te kunnen leren.Toen ik  mijn middelbare school diploma op zak had, koos ik daarom als vervolg opleiding sociaal pedagogisch werk onderwijsassistent niv 4. Eenmaal klaar met deze opleiding wilde ik doorgaan met de PABO, helaas moest ik na twee jaar stoppen. En ben ik gaan solliciteren en heb een baan gevonden in de kinderopvang. Ik vond een baan bij een grote kinderopvangorganisatie waar ik  ben begonnen in de buitenschoolse opvang maar later ook aan de slag ging bij de kinderen van 0-4 jaar. Maar na dik 10 jaar met plezier hier te hebben gewerkt was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik had nog steeds  als  wens om te gaan werken bij een agrarische kinderopvang. En die wens is uitgekomen bij Lyts Boerehiem. Ik geniet en vind het super om iedere dag naar buiten te gaan om daar met de kinderen nieuwe dingen te ontdekken, samen de seizoenen te vieren en daarbij ook nog lekker vies te mogen worden. Geen dag is hetzelfde en we maken met zijn allen van elke dag een feestje. Hier mag een kind echt kind zijn.

Trientsje

Mijn naam is Trientsje de Jong en ben geboren op 24-02-1992. Ik heb de opleiding als schoonheidsspecialiste gedaan en toen ik dat diploma in de pocket had, heb ik de opleiding sociaal agogisch werker kinderopvang gedaan.
Ik ben 5 jaar werkzaam geweest als gastouder aan huis. Hierin was ik erg betrokken bij de gezinnen en heb ik een hele hechte band op gebouwd met de kinderen. Ik combineerde dit met het werken in een schoonheidssalon. Vorig jaar heb ik hier verandering in gebracht. Ik ben gestopt als gastouder aan huis. Ik ben opzoek gegaan naar een kinderopvang wat aansluit bij mij als persoon. Door invalwerk bij verschillende kinderopvangen ben ik er achter gekomen, dat het werken op een "natuurlijke" kinderopvang het beste bij mij aansluit. Ik vindt  het belangrijk dat kinderen buiten kunnen spelen, contact hebben met andere kinderen en met dieren. Wat mij aanspreekt in het werken met kinderen is, dat wanneer kinderen zich geborgen voelen ze zich sneller vrij voelen en je een band met ze op kunt bouwen. Ik vindt het mooi dat ik een bijdrage kan leveren aan een leuke en geborgen dag voor een kind. Ook vindt ik de ontwikkeling van kinderen erg interessant.